lauantai 16. maaliskuuta 2019

Museokortti teineille!

Puhumme paljon koulutuksesta, mutta meidän pitäisi puhua myös sivistyksestä. Sen merkitystä ei tule vähätellä. Erityisesti tällaisina aikoina, kun populismi ja ääriliikkeet nostavat päätään eri puolilla maailmaa, on ensisijaisen tärkeätä taistella tätä vastaan. Sivistynyt ihminen ei sorru vihapuheeseen. Sivistynyt ihminen osaa erottaa faktat myyteistä - tai vähintään kyseenalaistaa, mitä hänelle väitetään. Sivistyneellä ihmisellä on riittävän vahva itsetunto omassa kulttuurissaan, että kykenee ymmärtämään myös muita kulttuureja ja keskustelemaan niiden edustajien kanssa - jollain vieraalla kielellä. Sivistynyt ihminen tietää mistä on tullut ja mihin on menossa, koska hän osaa pitää päänsä ylhäällä ja katseensa avarana sen sijaan, että tuijottaisi vaan omaan napaansa omasta kuplastaan.

Kulttuuri sen eri muodoissaan on oiva itsensä sivistämisen väline. Jokainen voi valita mieleisensä; siinä missä yksi viihtyy nenä kirjassa, nauttii toinen teatterista, kun kolmas maalaa tauluja ja neljäs rakentaa tai soittaa jotain soitinta. Vaihtoehtoja on monia. Suomessa mahdollisuuksia on: meillä on hyviä kirjastoja, meillä on kaikille avoimia kansalaisopistoja ja meillä on kauniita ja oivaltavia taideteoksia osana meidän katukuvaa.

Suomessa on paljon erittäin hyviä museoita. Mielikuva siitä, että museo on pölyä keräävä vanhojen esineiden instituutio, ei ainakaan Suomessa pidä paikkaansa. Lisäksi Museokortti madaltaa kynnystä vierailla museoissa ja kortti maksaa itsensä takaisin hyvin nopeasti. 

Valitettavasti kaikilla ei kuitenkaan ole varaa vierailla museoissa eikä itse museokorttiin. Tämän takia ehdotan, että jokaiselle suomalaiselle teinille annetaan museokortti, kun hän täyttää 13 vuotta. Kortti olisi voimassa siihen asti kunnes hän täyttää 20 vuotta. Eli ”teinien museokortti”. Miksi?

Museokortti antaisi jokaiselle suomalaiselle nuorelle mahdollisuuden sivistää itseään, taloudellisesta tilanteestaan riippumatta. Se keventäisi perheiden menoja, kun perhe haluaa yhdessä vierailla museossa tai jos nuori opiskelija haluaisi kultturellista virkistystä opintoarkeen. Samalla se tukisi kotimaan matkailua, sillä museot voisivat toimia houkuttimina vierailla eri paikkakunnilla. Kaikilla nuorilla ei myöskään ole varaa leffoihin ja baareihin, mutta näin kaikilla olisi mahdollisuus kokoontua kulttuurin ympärille. Se vähentäisi eriarvoisuutta, sillä kenenkään ei tarvitsisi jäädä pihalle rahatilanteensa takia. Parhaassa tapauksessa se ennaltaehkäisisi syrjäytymistä, kun löytyisi paikkoja, mihin mennä, ja ihmisiä, joiden kanssa keskustella. Nuorethan ovat kautta aikojen peräänkuuluttaneet paikkoja, missä saisivat oleskella. Olisiko siis väärin, jos heillä olisi pääsy museoihin, ja kenties osasta museoista löytyisi pieniä yhteisiä tiloja, missä nuori voisi istua alas (edullisen) kahvikupin ääreen kavereitten kanssa? 

Museoiden osalta avoimet ovet olisivat samalla sijoitus tulevaisuuteen. Museoista innostuneet nuoret tulevat aikuisina takaisin, maksavina asiakkaina. Todennäköisesti he myös tukevat museoita ja kulttuuria sen eri muodoissa kun ovat varttuneet ymmärtäen niiden merkityksen.

Kuka maksaa, on tietenkin seuraava kysymys. Ensinnäkin tulisi arvioida, kuinka paljon taloudellista tappiota tämän idean toteuttaminen aiheuttaisi museoille lyhyellä tähtäimellä. Sen jälkeen voisi katsoa, olisiko tätä tappiota mahdollista paikata valtion tai kuntien avustuksella, ja olisiko mahdollista saada yksityinen sektori tukemaan hanketta jollain panoksella. Tämä on tietenkin spekulointia, mutta epäilen, että 13-19 -vuotiaat eivät tänä päivänä ole museoiden pääasiallisin tulonlähde, minkä takia uskoisin, että tämän idean rahoitustarve ei Suomen pankkia kaada.

Koulutus on tärkeää, mutta se ei itsessään ole sivistyksen tae. Koulutettu ihminen voi olla hyvinkin sivistymätön. Sen sijaan sivistys ei edellytä ydinfyysikon älyä tai tutkintoa. Kuka tahansa voi olla sivistynyt, jos vaan itse haluaa! Tehdään se jokaiselle nuorelle mahdolliseksi! Torjutaan vihaan ja populismiin johtava lyhytnäköisyys nostamalla nuorten katseet ja avartamalla heidän maailmaansa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ajatuksia uskonnonvapaudesta

Sain muistutuksen vastata uskonnonvapaus.fi -vaalikoneeseen ; kiitos siitä! Vaalikone oli mielestäni hyvin selkeä ja fokusoitunut, mutta se...