torstai 21. maaliskuuta 2019

Ajatuksia uskonnonvapaudesta

Sain muistutuksen vastata uskonnonvapaus.fi -vaalikoneeseen; kiitos siitä! Vaalikone oli mielestäni hyvin selkeä ja fokusoitunut, mutta se ei tietenkään tehnyt vastaamisen helpoksi. Eikä välttämättä pidäkään. Aihe on tärkeä, jonka takia haluan avata ajatuksiani vähän laajemmin.

1. Tuleeko poikien ympärileikkaus uskonnollisista syistä sallia?

Vastasin tähän kysymykseen ei. Poikien ympärileikkaus tulee sallia vain lääketieteellisistä syistä. Alaikäisen oikeutta fyysiseen koskemattomuuteen tulee varjella ja hänelle tulee antaa valinnanvapaus omaan vakaumukseensa – tai sen puutteeseen. Mikäli lapsi jakaa vakaumuksensa vanhempiensa kanssa, niin hän voi teettää kyseisen toimenpiteen kun on täysi-ikäinen, jos niin itse haluaa ja päättää. 

2. Tuleeko jumalanpilkan rangaistavuus säilyttää?

Vastasin tähän kysymykseen ei. Sinänsä en ymmärrä, miksi toisten uskoa pitää erityisesti pilkata, mutta asiana tämä sopii paremmin käytöstapojen kuin rikoslain piiriin. Hyväksyn uskontoon kohdistuvaa huumoria, mutta peräänkuulutan silti, että muistetaan toistemme kunnioittamisen ja hyvän maun rajat.

3. Tuleeko evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon verotusoikeus poistaa?

Tämä oli ainoa kysymys, mihin jätin vastaamatta. Periaatteellisella tasolla olisi helppo ajatella, että em. kirkkojen verotusoikeus tulisi poistaa, mutta toisaalta, kirkko tuottaa paljon sellaisia yhteiskunnallisia palveluita (tai muuta lisäarvoa), mitä kunnat eivät, eivätkä välttämättä kykenekään. Nämä palvelut eivät välttämättä ole tunnustuksellisia eivätkä ne kohdistu pelkästään kristittyihin. Monesti palveluiden käyttäjät ovat yhteiskunnassa haavoittuvassa asemassa. Mielestäni tulisi ensin selvittää, millaisia vaikutuksia verotusoikeuden poistamisella olisi yhteiskunnalle ja miten vastaavat palvelut olisi mahdollista ja kustannustehokasta tuottaa toisin. Mikäli taloudellista tai muutakaan hyötyä ei verotusoikeuden poistamisella löydy, niin en muuttaisi toimivaa järjestelmää pelkästään periaatteellisista syistä. En halua vetää mattoa haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten alta vain sen takia, että kirkko on palvelua tuottava taho ja joillakin on asian kanssa ”periaatteellisia” ongelmia. 

4. Miten hautaustoimi tulee järjestää?

Vastasin, että voidaan avata kilpailulle. Tosin rehellisesti sanottuna, niin minulle kaikki mainitut vaihtoehdot käy. Jos kirkko hoitaa ateistin hautajaiset, niin silloin voidaan jättää tunnustukselliset seremoniat pois.

5. Tuleeko jumalanpalvelusten kuulua peruskoulun toimintaan?

Vastasin kysymykseen ei. Jumalanpalvelus kuuluu kirkon toimintaan ja perhe päättää, miltä osin osallistuu tai on osallistumatta.

6. Miten uskontoja ja elämänkatsomustietoa (ET) tulee opettaa?

Vastasin, että jokaiselle tulee opettaa elämänkatsomustietoa, joka kattaa opetuksen eri uskonnoista. Uskonto-osuuksissa opetettaisiin uskontojen historia, keskeiset opit ja tärkeimmät perinteet. Uskontoa ei tulisi kuitenkaan erityisesti harjoittaa kouluissa; se tehtävä kuuluu seurakunnille.

7. Jos uskonnon ja ET:n opetus säilyy, tuleeko ET avata kaikille?

Kyllä. Monesti lapsikin jo tietää, kumpaa haluaa opiskella. Myös kirkkoon kuuluvat vanhemmat saattavat toivoa, että lapsi saisi koulussa elämänkatsomustiedon opetusta ja jättäisi mahdollisen uskonnonopetuksen kirkon tehtäväksi.

8. Tuleeko kaupan voida kieltää myyjältä esimerkiksi huivin käyttö?

Näin esitettynä niin vastasin kysymykseen ei. On toki ammatteja, missä huivin käyttöä ei voida sallia esim. turvallisuussyistä, tai missä on erityisen tärkeätä, että pukeutuminen on yhtenäistä (esim. viranomaiset), mutta kauppa ei välttämättä ole työnantajana sellainen, että huivin käytön kieltäminen olisi perusteltua. 

Ja keneltä kaikilta sitten kielletään huivin käyttö? Jos kiellämme pelkästään muslimien käyttämät huivit, mutta ei länsimaalaisten tai muiden kulttuurien huivit, niin syyllistymme syrjintään. Entä sitten syöpään sairastuneet ihmiset, jotka peittävät päänsä huivilla?

Kysymys huivin käytöstä - tai pukeutumisesta sekä uskonnollisten ja aatteellisten tunnusten käytöstä ylipäätänsä - on laajemman yhteiskunnallisen keskustelun aihe. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ajatuksia uskonnonvapaudesta

Sain muistutuksen vastata uskonnonvapaus.fi -vaalikoneeseen ; kiitos siitä! Vaalikone oli mielestäni hyvin selkeä ja fokusoitunut, mutta se...